Aplikacija

Reklame

ANTO GARDAŠ - DUH U MOČVARI




Vrsta djela: Dječji roman
Tema: Zaštita životinja u Kopačkom ritu

Mjesto radnje: Kopački rit 

Vrijeme radnje: Zima

Glavni likovi
Marion: hrabar, pametan, snalažljiv, pristojan
Liptus: snalažljiv, vrijedan, hrabar, neobičan
Melita: dobra, brižna, uredna, stidljiva
Redosljed događaja: 1. Liptus poziva Mariona i Melitu u goste
2. Mario i Melita  dolaze Liptusu
3. Poziv mladeži da pomognu životinjama 
4. Duh u močvari 
5. Briga o ustreljenoj srni
6. Skup lovačkog društva
7. Odlazak Mirona i Melite
Opis kopačkog rita: Zimi je život u močvari znatno siromašniji nego ljeti, jer mnoge ptice, koje daju glavno obilježje Kopačkom ritu, krajem ljeta ili početkom jeseni napuštaju močvaru i sele se na jug. Za neke od nih ove su močvare privremeno boravište, ili možda tek kratko odmaralište, a nekima je tu stalno skrovište. Neke opet dolaze ovamo samo da prezime, jer je i najjača zima u Kopačkom ritu mnogo blaža od one osrednje u Sibiru.
Opasnosti koje prijete životinjama u Kopačkom ritu: Tri opasnosti koje prijete životinjama močvarama Kopačkog rita su: poplava, jaka zima sa snijegom i lovokradice.
Tko pomaže životinjama Kopačkog rita? Pomoć životinjama pružaju mještani Kopačeva.
Poruka: Pomozimo životinjama! Ne ubijajmo životinje!
SADRŽAJ: 
Brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Liptusu) u Kopačevo. U tijeku je velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. 
Po dolasku, iste noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Otada zanijemi. Baba Etelka otkrije tajnu kako je duh viđen još davno i kako ne može s otoka pa se sveti svakome tko stupi na njega. U mjesto se uvuče strah. Lovci, na čelu s Vučevićem, Kovačevićem i Levayjem, pokrenu istragu. 
Ali ni oni ni liječnici ne mogu pomoći Halaszu. Zato Miron, Liptus i Melita odluče naći duha i ponuditi mu da ga čamcem prebace na obalu u zamjenu da ozdravi njihovog prijatelja. 
No, duh zapuca i rani lovca Levayja čime dokaže da je mnogo opasniji nego što se mislilo. Radnja filma se odvija u jedinstvenom zimskom pejzažu Kopačkog Rita. Povrh krovova baranjskih kućica koje krase rodina gnijezda na dimnjacima, unikatnog duha ovdašnjih ljudi, zvuka tambure i cimbala, te starih lovaca, tih vrijednih čuvara prirodnog blaga, djeca doživljavaju nezaboravnu pustolovinu. Upoznaju fenomene autohtone flore i faune kao i važnost brige za okoliš i životinje koje u njemu žive.

No comments:

Post a Comment