Aplikacija

Reklame

A.S.PUŠKIN: BAJKA O RIBARU I RIBICI




BILJEŠKE O PISCU:                                                              
A.S.Puškin veliki je ruski pisac, rodio se u Moskvi 1799. godine. I trideset osmoj godini umro je od rana zadobivenih u dvoboju. Napisao je djela koja su stekla veliku slavu: Kapelanova kći, Boris Godunov...
TEMA: Zlatna ribica
MJESTO I VRIJEME RADNJE: more i dvoru; ljeto
GLAVNI LIKOVI: Ribar i ribica
SPOREDNI LIKOVI:  Starica, sluge, lude
KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Ribar
-pustio je ribicu, a nije tražio ništa za uzvrat
- pričao je o tome kako je vidio ribu koja priča
-ribu je tražio ono što je htjela starica

Starica
-pohlepna
-rekla je ribaru da je budala kada nije tražio otkup od ribice
- prema starcu se odnosila ka o prema sluzi

GLAVNI PRPBLEM U DJELU: Starica nikada nije bila zadovoljna, ništa joj nije bilo dovoljno. Što je imala više to je htjela još više od toga.


Kratki sadržaj:
Na obali mora živjeli su starac i starica. Starac je lovio ribe, a njegova žena je prela pređu. Jednog dana je starac lovio ribe i uhvatio je zlatnu ribicu koja govori. Ribica je molila starca da je ne ubije, već je pusti natrag u more, a ona će njemu ispuniti njegove želje. Starac ju je pustio u more, ali nije ništa tražio od ribice. Kad je ribar to ispričao svojoj ženi ona ga je grdila i nazvala prostačinom i budalom i tražila da od te ribe traži novo korito. Kad je to dobila, tražila je novu kuću, željela je biti moćna vlastelinka, a zatim i svijetla carica. Živjela je u dvorcu, imala je sve što je poželjela dok je svoga muža poslala da radi u staji. Na kraju je željela biti vladaricom mora i da joj zlatna ribica služi. Ribica se na to razljutila i ništa nije na tu želju odgovorila, a kada je ribar došao kući, našao je opet svoju kolibu, ženu i prepuklo korito.

No comments:

Post a Comment