Aplikacija

Reklame

Bela Griva -Rene Gijo

Tema: Prijateljstvo decaka i konja.

Likovi: Folko,Bela Griva,Antonio,dedo Euzibijo,gazda manade,mladji Folkov brat,gardijani.

Kratak sadrzaj:Folko je bio siromasan decak koji je ziveo na kraju mocvare sa dedom i mladjim bratom.Cesto je camcem plovio po mocvari i razgledao prirodu.Jednoga dana dok je tako lutao,u vodi je video sliku malog belog konja.
Pogledi su im se sreli.Kojic je pobegao,a Folko je krenuo za njim.Na livadi je video kobilu koja je mirno pasla.Prisao joj je i pomilovao je,a onda se okrenuo konjicu i pozvao ga imenom Bela Griva.Znao je da je to pravo ime za njega i znao je da ce njih dvojica postati prijatelji. Posto je padao mrak,Folko je posao kuci.Sve ovo su posmatrala dva cergara koji su hteli da uhvate kobilu. Na prevaru su je i uhvatili,a malo belo zdrebe je pobeglo.
Kada se vratio kuci,Folku je u goste dosao stari gardijan Antonijo.Folko mu je pricao o Beloj Grivi.Znao je da ga antonijo razume zato sto je i on voleo konje.Antonijo je bio gardijan koji je lovio divlje konje za gazdu manade.Jednog dana,kada Folko nije bio kuci,Antonio je dosao kod Euzibija,Folkovog dede,i poverio mu se da ide sa gazdom da uhvate jednog posebnog konja. To je bio Bela Griva. Uhvatili su ga i stavili u ogradjen prostor.Ali,Bela Griva,sav u peni i potpuno van sebe jurnuo je preko ograde i pobegao u divljinu.
Sledeceg jutra,Folko je uzeo mrezu i nesto hrane i krenuo ka pasnjacima da potrazi svoga prijatelja. Dok se vozio camcem kroz trsku je prepoznao poznatu belu priliku. Izgledao je umorno od borbe prethodnog dana.Video je Folka,prepoznao ga i nije ni pokusao da pobegne.   Iznenada su se culi uzvici i koraci gardijana.Folko nije znao sta da radi. Beli pastuv se naljutio i jurnuo na gazdu manade. Ljut,u besu,gazda je rekao da Belu Grivu uzme ko hoce i da njemu netreba.
Folko ga je pitao da li hoce da ga da njemu,i gazda je pristao.Folko je bio srecan.Poveo je Belu Grivu kuci. Iako ga je Folko sa puno ljubavi negovao,pastuv je i od njega pobegao jer je osetio zov copora. Nekoliko dana posle toga gazda manade je prekrsio obecanje i hteo je da Belu Grivu da cirkusu. Tog dana je Folko opet bio u mocvari i hteo je da spase prijatelja iz nevolje. Posto su bili okruzeni sa svih strana,i izlaza nije bilo,Folko je zajahao Belu Grivu i pobegao od zlih ljudi u smrt.
Reka ih je zajedno povukla na dno.





Moji utisci o romanu: Ova prica ima tuzan kraj,ali je veoma lepo opisano prijateljstvo jednog decaka i divljeg konja.
 

No comments:

Post a Comment