Aplikacija

Reklame

BLANKA DAVJAK MATKOVIĆ: ZAGREBAČKA PRIČAVrijeme radnje: 20. stoljeće
Mjesto radnje: Zagreb
Tema: Život djevojčice Kečkice                                        
Prikaz likova:
Kečkica: znatiželjna, siromašna, voli svoje roditelje, braću i Milku, voli životinje, uvijek nosi kečkice, voli se igrati s prijateljima, snalažljiva
Milka: voli pomagati drugima, dobra, lijepo se ponaša prema Kečkicinoj obitelji
mama Štefica: lijepa, dobra, voli se lijepo oblačiti, uvijek je nasmiješena
Kečkicin tata: građevinar, voli svoju obitelj,  dobar je prema ostalima
Problematika:
-najveći je problem Kečkicine obitelji siromaštvo. Oni u početku nisu bili siromašni, tek su  nakon mamine smrti postali siromašni.Tada je baš nastala kriza u gradu, tata nije imao posla, a baka im više nije slala dolare iz Amerike. Kada je tata obolio ostali su i bez kuće u Šestinskom dolu. Oni ne bi bili siromašni da Kečkicini roditelji nisu umrli.


Sadržaj djela:

Mamica je zatrudnjela. Njena kćerka Kečkica htjela je sestru, no dobila je brata Boreka. Nije bila oduševljena, no s vremenom ga je zavoljela.
Mamici su dvoje djece bile veća briga nego što je mogla podnjeti.
Odlučila je nabaviti sluškinju. Tatek je otišao u Zagorje po sluškinju i vratio se s Milkom. Svi su je zavoljeli osim pradjeda. Borek se razbolio. Mamica ga nije htjela ostaviti nepoznatim ljudima u bolnici pa ga je njegovala u kući. Jednog dana Borek je umro. Pradjed je u jednoj medicinskoj enciklopedji pročitao da ako se voda zadrži u ušima da djeca mogu oboliti od meningitisa, te je okrivio Milku jer je ona kupala djecu.
Mamica je otpustila Milku i zaposlila Anđelku. Kečkica je nije voljea, te je Mamica ponovno zaposlila Milku, no nije otpustila Anđelku. Anđelka je nakon nekog vremena dala otkaz i zaposlila se u slastičarni. Svi su bili zadovoljni s Milkom i bez Anđelke.
Pradjed nikad nije bio zadovoljan s luskzom u kojem živi Mamica. Jednog dana otkupio je kuću od tateka i obitelj se preselila. Iste jeseni je i umro. Cijela se obitelj sastala da čuje čitanje oporuke. Mamica nije ništa očekivala od svoga djeda. Svoju vilu i sav posjed ostavio je „Grandmi“ koja živi u Americi, no ona se tog zemljišta odrekla i prenjela ga Mamici. Nakon nekog vremena Mamica je ponovo zatrudnjela. Kečkica je morala otići rođakinji jer se Mamica razboljela i trebao joj je mir. Jednog dana Milka joj je došla reći da joj je novi brat Zdravko dobro no da je Mamica umrla. Nakon Mamičine smrti, Tateku je posao propao i morali su založiti vrijedne stvari. Nisu imali novaca za hranu te su Zdravka poslali u Zagorje Milkinim roditeljima. Jednog su dana Milka i Kečkica otišle posjetiti Zdravka na par dana. Pred kraj njihovog posjeta, stiglo im je pismo od Perside, njihove poznanice. Rekla je da im je kuća prodana na dradžbi i da ju je ona kupila, te da se Tatek razbolio od sušice. Njih dvije su se vratile u Zagreb. Posjetili su tateka u bolnici. Par dana kasnije umro je. Milka je radila za smještaj za sebe i Kečkicu. Zdravko je ostao u Zagorju s Milkinim roditeljima. 

No comments:

Post a Comment