Aplikacija

Reklame

IVAN KUŠAN: ZAGONETNO DJEČAK






Bilješke o piscu:
Ivan Kušan, književnik i prevoditelj, rođen je 1933. godine u Sarajevu. 1939. godine se seli u Zagreb, gdje je završio osnovnu i srednju školu i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Najpoznatija djela su mu: Koko u Parizu, Domaća zadaća, Lažeš, Melita, Koko i duhovi, Uzbuna na Zelenom Vrhu, Zagonetni dječak i Strašni kauboj.

O DJELU:
Priča o dječaku koji vodi dvostruki život Kušan razvija poput trilera, sa svim pripovjedačkim trikovima: zagonetkama, poluotkrićima, zaustavljanjima, zapanjujućim iznenađenjima, simultanim zbivanjima, prešućivanjem i nagovještajem. Ilustrirao Ivan Kušan.
Tomo, Kokov prijatelj i susjed sa Zelenog vrha doseli se u Zagreb s majkom i krene u isti razred s Kokom. Tomo se stalno žali da je u Zagrebu dosadno i da nema pustolovina. Koko to negira i počinje smišljati što bi se moglo pretvoriti u pustolovinu. Za oko mu "zapne" crnokosi dječak koji sjedi ispred njega. Crnokosi dječak je došao tek ove godine u njihov razred iz đačkog doma u Splitu. Dječak nekad kaže da se zove Mirko, a nekad Marko jer se zabuni i sve više im postaje sumnjiv. Dječaci ga počinju promatrati i pratiti i otkriju da ima dva imena, jedno pravo, a drugo lažno. U romanu se javlja i djevojčica Marijana koja Koku i Tomu pomaže kao špijunka.

Moje mišljenje: Roman me oduševio svojom zanimljivošću. Svako poglavlje završava na najnapetijem dijelu i čitača jednostavno "vuče" da pročita sljedeće poglavlje. Po toj osobini meni su Kušanovi romani zaista posebni.

1 comment:

  1. Pregledao sam film pa zato ne trebam cittati knjigu ma da bih je volio procitati

    ReplyDelete