Aplikacija

Reklame

Matošec Milivoj - Suvišan u Svemiru


O piscu:  Milivoj Matošec Milovoj Matošec je hrvatski dječji književnik rođen u Zagrebu1929. godine U zagrebu je završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet.Bavio se novinarstvom, a radio je i na televiziji. Napisao je mnogo priča, romana i radio igara te scenarija za televizijske emisije, serije i crtane filmove.Najpoznatija djela su mu: Tragom brodskog dnevnika,Kapetan Tornado, Admiralov otok, Veliki skitač, Strah u Ulici lipa i dr.

Romani su mu prevedeni na mnoge jezike. Umro je u Zagrebu 1982. g. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike. Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. godine nagradama «Grigor Vitez» i «Mlado pokolenje»,

Najpoznatiji romani Milivoja Matošića su :

«Tragom brodskog dnevnika», «Posada oklopnog vlaka»,

«Suvišan u svemiru», «Tiki traži neznanca», «Kapetan Trnado»,

«Admiralov otok», «Putovima gospodina Foga», «Veliki skitač»,

«Strah u Ulici lipa», «Okuka na zlatnoj rijeci», «Dječak sa Sutle»,

«Tri kapetana traže blago», «Pustolovina u dimnjaku».
O romanu:  Milivoj Matošec veliko je ime hrvatskoga dječjeg romana. Roman “Suvišan u svemiru” mogli bismo najprije svrstati među znanstveno-fantastične romane - zbog raketa, leta na Mars i robota. No istodobno to je i dječji krimić i dječji ljubić. Glavni lik romana je dječak Pero. Svuda je neshvaćen, sve čini krivo pa čak dobiva i nadimak Katastrofa. Kad se nađe među Marsovcima, lijek nalazi upravo u prijateljstvu. 

No comments:

Post a Comment