Aplikacija

Reklame

Pero Budak: Mećava



Bilješke o piscu:

Pero Budak rođen je 21. lipnja 1917. u Trebinju. Dramatičar, pjesnik, prozaist i kazališni djelatnik. Pokretač niza izdavačkih djelatnosti; zapaženo je djelovao u nizu udruga dramskih umjetnika. Djela: Mećava, Potez kistom, Proljeća bez ljeta, Zaboravljeni, Svjetionik, Žedan izvor… Kratki sadržaj:

Drama Mećava započinje prikazom jedne obitelji za vrijeme zime u Lici. Jole, glava te obitelji, se opijao, a Manda, njegova žena i Maša, njegova kćer, su prale suđe. Izvana su se čuli vukovi koji su Joli išli na živce. Izašao je van s puškom i opalio. Vukovi su se razbježali. Nakon toga vidio je da je upravo spasio nekog čovjeka od vukova. Donijeli su ga u kuću. To je bio Perelja. On je bio zaljubljen u Mašu. Kad su Maša i Perelja ostali sami u kući poljubili su se. Oni su tako spletkarili sve dok se Ivan, za kojeg se Maša trebala udati, nije trebao vratiti kući. Mjesec dana prije Maša je ostala trudna s Pereljom samo ona to nije zapazila. Nakon što se Ivan vratio iz Amerike i odveo je na pregled i ustanovio da je trudna. Ni on nije ništa zapazio i mislio je da se njemu i Maši jednostavno posrećilo pa je počela s Ivanom ići na fit-ness. Ladi se tosvidjelo, a i djelovalo je na smanjenje tjelesne težine.U školi se Lada često družila sa Sanjom, curom iz razreda. Sanja je bila otkvačenai Lada je znala da kad izađe van voli pretjerati s alkoholom. Pred kraj školske godineimali su razrednu feštu u vikendici jedne cure iz razreda. Svi su ondje prespavali uvrećama za spavanje, pričali su, zezali se i smijali do kasno u noć. Igrali su i igru»boca istine« i Sanja je priznala da ju je kad je bila mala djevojčica pokušao silovati rođak. Ladi je to zvučalo vrlo neobično i šokantno jer je Sanja uvijek djelovala veselo i bezbrižno. Svi su priznali neke stvari o sebi i na neki se načinzbližili. Ta je večer Ladi ostala u posebno lijepom sjećanju.Bližio se kraj školske godine i početak ljeta, a Lada je sve više brinula što će biti sBrankom. Napokon je Ivani priznala istinu. Ivana se uopće nije ljutila, dapačespremno se ponudila da će je rado glumiti. Čak ju je i zabavljala ta ideja.Kako je Sanjina mama radila na radiju, Sanja je predložila Ladi da preko ljetazajedno honorarno rade na radiju. Lada je inače u razredu bila poznata kao osoba kojaizvrsno piše, a i zanimalo ju je novinarstvo pa je s oduševljenjem prihvatila tuzamisao. Ona i Sanja zajedno outline-style: initial; outline-width: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px;" />Tema:

Tema ovog djela je odlazak na rad u razvijene zemlje mnogih muškaraca, a samim time je određen i život djevojaka koje moraju čekati svoje muževe i po deset godina.

Ideja:

Poticanje stanovništva na smanjen odlazak u inozemstvo.

Analiza likova:

Jole

Starac koji se po cijele dane samo opija. Jole je pravi seoski gospodar koji misli da u kući sve treba biti po njegovom. Bio je u Americi. Sjeća se mukotrpnog rada u Americi. Iako je proputovao cijelu Ameriku vratio se u kraj iz kojeg potječe. Jole se jako brine što će o njemu drugi misliti, a ne što bi on o sebi trebao misliti. Nije dopuštao da se dijete rodi u kući, ali na kraju je ono malo njegove ljudskosti prevladalo.

Maša

Maša je kao i mnoge Ličke žene u ono doba samo radila kod kuće i čekala dragoga da se vrati. Čekala ga je šest godina, ali onda je popustila. Predala se drugome s kojim nije mogla biti. Jako je vezana za majku jer je s njom odrasla. Bila je vrijedna i  odgovorna. Učinila bi sve samo da dobije svoju ljubav.

Citat:

„Radije da me udavi neg da ostavim Perelju. Ja više neću Ivana. Ne mogu. Razumiš, mamo, ne mogu.“

Manda

Manda je tipična Lička žena. Sluša muža i pokorava mu se. Razumije njegove namjere i njegove postupke. Staje uz stranu Maše, svoje kćeri. Maša je uvijek vjerovala Mandi i povjeravala se. Razumjela je Mašinu prijevaru. Nije ju podržavala u varanju, ali joj je pomogla da se otvori. Čuvala je Jolu i Mašu. Joli je posebno bila od dnevnog neprimjetnog pribora u glavni lik njezinih danom-width: 0px; border-color: initial; border-image: initial; border-left-width: 0px; border-right-width: 0px; border-style: initial; border-top-width: 0px; font-family: 'Trebuchet MS', Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 0px; outline-color: initial; outline-style: initial; outline-width: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px;" />
Citat:
Crtaodmalena i to što je upisao primijenjenu samo je korak do akademije. Već mu se sad  svaka izmišljotina dobro proda, a uvijek imamo doma što za pokloniti, ili od keral;

„Manda: Jole ti prikoviše pušiš. Znaš da ti je doktur u Gračacu reka, kad te uno gleda na ringlu, da ne bi smije pušit… Ti po vas dan sliniš tu svoju luletinu i žvačeš duvan.“

Dojam o djelu:

Meni se djelo svidjelo. Volim takve priče koje opisuju život prije ovoga danas. Želim znati više o nekadašnjem životu. Život u obitelji bio je složen na drugačiji način nego danas. Svaki se pojedinac morao ponašati po ulozi koju ima u obitelji. Posebno mi se svidjelo što je ovo djelo napisano kao drama. Opisuje se se odlazak u razvijenije zemlje na rad koji je bio posljedica neimaštine i lošeg životnog standarda.


No comments:

Post a Comment