Aplikacija

Reklame

PETAR KOČIĆ: MRGUDA



,Mrguda'' je jedna od najljepsih Kocicevih pripovjedaka, objavljena u prvoj zbirci ,,S planine i ispod planine'' , 1902.god.
U vezi s ovom pripovijetkom Kocic je iznio i jedno od svojih najinteresantnijih intimnih shvatanja vlastitog djela prema zivotu i kritike prema literaturi.
Predmet pripovijetke je, kao sto se vidi, ljubav dvoje mladih, ali ona nije opisana kao sentimentalna idila , kao u ranijim seoskim pripovijetkama, vec je docarana sugestivnom slikom istinitog zivota piscevog kraja.To je tragicna sudbina djevojke koja nije mogla da odoli snazi cula, pa svoju ljubav placa zivotom.
Mrguda nosi u sebi, prije svega, napregnuto ljubavno osjecanje, estetski skoncentrisano u temperament i strast, koji se izjednacuju sa poetskim i zivotnim intenzitetom planine .Moglo bi se reci da ,,Mrguda'' ide u romaneskni epski prostor koji je koncentrisan oko tragicne sudbine glavne licnosti ove pripovijetke.A znacajnu ulogu u slikanju i psiholoskom osvjetljavanju likova , u ovoj pripovijetci ima pejzaz.
U ovom djelu Kocic pojacava izrazajnost svog umjetnickog kazivanja upotrebom rcenicnih konstrukcija iz narodnog govopra.
Kocic zavrsava ,,Mrgudu'' dijalogom Zmijanjca koji sa ogorcenjem i ironijom nabrajaju zla koja im je donijela ,,prokleta ukopacija''.


No comments:

Post a Comment