Aplikacija

Reklame

Pop Ćira i pop Spira

Uvod: U uvodnom delu opisuje se mesto radnje, jedno bogato banatsko selo, čiji su paori (seljaci) bili tako pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva , već četiri popa. Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali "pop hala" zbog proždrljivosti, a Spiru "pop kesa" zbog pohlepe za novcem. On im to zamera, ali  ih ne opisuje kao loše već kao dobre ljude. Meštani u selu su složni i uvek spremni za veselje i zabavu, a popovi uživaju u izobilju i odlično se međusobno slažu. Ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, onda se goste  svojim domovima.  Njihove dve ćerke (Juca i Melanija), dobre su drugarice, uvek su dobro raspoložene i bezbrižno ćaskaju jedna sa drugom. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše dve popadije Persida i Sida, svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, koja bolje izgleda ili koja je bolji ručak spremilaali se ne ide dalje od toga.
Zaplet: U selo stiže mlad i zgodan novi učitelj Petar Petrović. Iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. Obe su htele da iskoriste tu jedinstveno dobru priliku da udaju svoje kćerke. Nevolja je u tome što je mladoženja jedan, a dve zrele udavače.  Lepi učitelj Pera je počeo da posećuje obe porodice, a popadije su obletale oko njega. Počinje prava utakmica između oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju. Obe su hvalile svoje kćerke i trudile se da Perine simpatije. Za to vreme dežurna seoska tračara Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu: Šta se dešava u kući? Koga će učitelj odabrati? Koja će se devojka bolje pokazati kao udavača? A devojke nisu jednako razmišljale. Juca, Spirina i Sidina kćerka nije volela učitelja. Njeno srce pripadalo je Šaci, bricinom pomoćniku. On je svako veče prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke. Melanijai se sviđao učitelj. Ona je slušajući savete svoje majke vešto i umiljato obigravala oko njega, tako da nije bilo druge nego da se i on u nju zaljubi. Sida je bila veoma ljubomorna na njihovu ljubav i to je bio razlog da izbije rat između nje i popadje Perside. Njih dve više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna tračara Gabrijela je odmah obavestila selo o njihovoj svađi.
Vrhunac radnje: Ogorčane i razočarane popadije ispričale su svašta svojim muževima. Pop Ćira i pop Spira su se sastali da razgovaraju, ali je na kraju došlo svađe i tuče. Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak. Vest o ovom događaju se brzo proširio selom.Kroz pričanja i uzajamna prepričava sve se to izmenilo i postalo drugačije. Pričalo se da je pop Ćiri prvo izbijen jedan kutnjak, zatim svi zubi, te da je pop Spira udarcem „pop-Ćiri okrenuo donju vilicu čak na leđa". Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu i natera ga je da tuži Spiru vladiki. Crkvenjak Arkadije je udesio popovi putuju zajedno kod vladike i da na putu za Temišvar prenoće kod popa Oluje. Ćira je u tašni nosio svoj polonljeni zub, a pop Oluja i pop Spira su ga napili i umesto njegovog zuba  stavili veliki konjski zub.  Kad je došao pred vladiku, samouvereno je izašao i u zavežljaju dao zub, što je izazvalo opšti smeh, a naročito onda kad je na ponovljeno pitanje da li je to stvarno njegov zub, potvrdio da jeste i  da ga je služio više od dvadeset godina.
Preokret: Vladika miri Pop Ćira i pop Spira, dva dugogodišnja prijatelja, a Persida, Ćirina žena je zbog toga očajna. On anije mogla da suzbije bes prema Spirinoj porodici, niti je mogla da se oslobodi mržnje koju je u srcu osećala-
Epilog: Posle pomirenja pop Spire i pop Ćire  u obe popovske porodice došlo je dosvadbe. Melanija se udala za učitelja Peru, koji je kasnije postao pop, nije imala decu,  učila je klavir i družila se sa gospodskim svetom. Juca se udala za svog berberina Šacu, rodila je četvoro dece i srećno živela u nekoj varoši u Bačkoj. Pop Pera ju je video i sa njom razgovarao kada je tuda prolazio. Bio zadivljen njenom lepotom i jednostavnošću, u sebi je osećao kajanje što se njome nije oženio, gledajući je onako jednostavnu, neposrednu i zdravu.
Boske
Roman
Pop Ćira i pop Spira
Autor
Stevan Sremac
Tema
Sukob dve popovske porodice
Glavni likovi
Spira, Ćira, Jula, Melanija, Persa, Sida, Gabrijela, Petar Petrović, berberin Šaca, pop Oluja, Arkadije…
Ideja (poruka):
Bivši prijatelj gori je nego neprijatelj.
Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju.
Bez vere i poverenja nema prijateljstva,a bez pijateljstva je kao bez pola života.


No comments:

Post a Comment