Aplikacija

Reklame

Sanja Pilić MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA

Tema



Razlike raspoloženja ljudi kad raspolažu novcem ili su u besparici

Kratak sadržaj

Janko je najmlađi član jedne simpatične i neobične zagrebačke obitelji koja je u problemima zbog nestašice novaca. Najveća tragedija je kad im se pokvare hladnjak i bojler, a mama dobije živčani slom kad god treba nešto platiti. Janko želi postati novinar a u školi mu je dosadno jer sve zna, odlikaš je. Jedino što ne voli je učenje pjesmica napamet. Odluči napraviti robota i time se proslaviti.
Nakon dugo vremena otac dobije posao da napravi pet tisuća komada nakita pa se svi tješe kako će uskoro postati bogati. Janko dobiva pisma sa ružinim laticama za koja misli da mu ih šalje Morana u koju je zaljubljen, što se na kraju i bude točno. Sa dečkima iz razreda osniva Klub slavnih muškaraca i tajno se sastaju da naprave plan predstave za kraj školske godine u kojoj će svatko od njih pokazati svijetu u čemu je najbolji.
Nakon što se izredaju kvarovi po kućanskim aparetima, roditelji padaju u depresiju i ne vjeruju da će se Finac pojaviti na vratima da preuzme naručen nakit za prodaju. I Janko je nervozan kad se priča o novcu jer zna da je to jedini problem u njihovoj obitelji.
Zbunjen je promjenom ponašanja susjede Sović i bude mu je žao, polako svima otkriva da radi na Robotku pa i njoj.Zbunjen je i svojom zaljubljenošću jer ga tjera da se stalno pere što on inače mrzi, a Morani izjavljuje ljubav parizerom i ne zna gdje griješi kad vidi njenu reakciju. Kad je počeo pisati za "Modru lastu", počeo je zarađivati. I Finac se pojavio pa su konačno bili bogati. Tata je kupio kombi i puno odjeće za svih. Robotko je napokon završen i orobotio se (rodio se), progovorio i puno naučio u malo vremena. Svi su se iznenadili. I Morana je upoznala Robotka u kojeg se odmah zaljubila, a zaljubljena je i u Janka.
Predstava je na kraju školske godine bila savršena, Sve se lijepo završilo, svi su bili zaljubljeni, imali su novaca i bili su sretni.

Kompozicija

  • Uvod: Janko opisuje obitelj i probleme s novcem
  • Zaplet: Odluka o pomaganju obitelji zaradom od pisanja za "Modru lastu"
  • Vrhunac: Đozef napokon zaradi novac i donosi sreću obitelji
  • Rasplet: Svi se planovi ostvare, novac i ljubav su tu, ljetovanje nije izostalo.  
  •     

1 comment: