Aplikacija

Reklame

Zlatko Krilić: Čudnovata istina





Bilješka o piscu
Zlatko Krilić rođen je u Osijeku 1955 godine. Živi je u Čepinu pa u Zagrebu i profesionalno se bavi književnošću. Jedan je od najčitanijih i i najomiljenijih dječijih pisaca. Djela su mu zastupljena u mnogim školskim udžbenicima. Zlatko Krilić najmlađi je klasik hrvatske književnosti. Član je DHK (Društva hrvatskih književnika) i HDDU (Hrvatskog društva dramskih umjetnika). Do sada je objavio knjige: Čudnovata istina, Početak plovidbe, Prvi sudar, Veliki Zavodnik i druge. Piše i igrokaze i drame i za televiziju, radio i film.Djela su mu prevođena i na druge jezike.Za svoj rad primio je više nagrada među kojima su najznačajnije: ''Nagrada Ivana Brlić Mažuranić'', '' Grigor Vitez'',

Mjesto radnje:
Mjesto radnje je dom dječaka Zlatka, točnije krevet u kojem leži nepokretni dječak, a iz kreveta maštajući odlazi na razna druga mjesta.

Vrijeme radnje:
Radnja se događa za vrijeme školske godine u kojoj je Zlatko u prometnoj nesreći povrijedio kralejžnicu, te je dok su drugi išli u školu ležao nepokretan u svom krevetu.

Likovi:
Glavni lik je dječak Zlatko Krilić. Osim njega u romanu sudjeluju: njegova prijateljica Irena, Liječnici - doktor Čujić i diktor Li, Filozof i psiholog bradonja Ivo i Zlatkova majka .

Opis glavnog lika:
Zlatko Krilić je pametan, otvoren , povjerljiv a nadasve optimističan dječak, koji ni poslije nesreće u kojoj mu je oštećena kralježnica nije prestao vjerovati da će opet prohodati, radosno živjeti život.

Sadržaj:
Dječak Zlatko Krilić je za vrijeme jedne nogometne utakmice nepažljivo istrčao na cestu gdje ga je zatepo jedan automobil. Dječak je operiran u bolnici, ali poslije operacije je liječnik dr,Čujić rekao njegovim roditeljima da će dječak za cijeli život ostati nepokretan jer da se povrijeđena kičma ne može izliječiti. Dječak je tako ležao u krevetu, majka ga je posluživala , a u posjete mu je dolazila prijateljica Irena. Prije nesreće u školi su pripremali priredbu u kojoj je Zlatko trebao glumiti glavnu mušku ulogu. Kad je stradao njegovu ulogu preuzeo je jedan drugi dječak ( Igor)

Zlatku je jako bilo žao što ne može iči na tu školsku priredbu, a onde je ležeći odlučio da na nju ide u mašti. Zažmirio je i počeo zamišljati da je tamo. Tada mu se cijela soba zavrtila , sve je jako šumilo i zujalo i on se odjednom našao u školi na priredbi.Igor je na jednom mjestu zboravio tekst pa mu je Zlatko šapnuo , iako ga Igor nije vidio.Zlatkovo tijelo je bilo u krevetu kao mrtvo, a duša mu je bila u školi , pa je on sve mogao vidjeti, ali njega nije vidio nitko. Vidjevši njegovo gotovo mrtvo tijelo Majka je hitno zvala liječnika ,ali ni dr. Čujić , a kasnije ni dr. Li kojega je dr. Čujić pozvao nisu mogli objasniti što se to s dječakom događa. Srce mu je gotovo prestalo kucati, disanje bi koro skroz stalo, ali ipak nije bio mrtav.Za par minuta je došao sebi i bio opet potpuno živ, a nitko mu nije vjerovao da je on negdje bio dok je njegovo tjelo ležalo kao mrtvo u krevetu.

Majka se plašila da je poludio, liječnici nisu znali objasniti,ali Zlatko je od tada vježbao takve svoje odlaske na razna mjesta. Napokon nakon jednog takvog putovanja tj.posjeta nastavniku matematike kod kojeg je Zlatko vidio zadatke koji će biti na testu i rekao ih prijateljici Ireni , ona mu je povjerovala da on stvarno ode i bude na mjestu za koje kaže da je bio. I ona ga je bodrila da i dalje vježba takve svoje odlaske i putovanja.

Zlatko je uočio da ne samo da može otići kuda god želi , nego i da može iću u vrijeme u koje želi. Putovao je dakle u prostoru i vremenu u kojem hoće, nitko ga nije vidio, njegovo tijelo je ležalo kao mrtvo u krevetu, a je on bio svjestan svih stvari i mjesta na koje bi dolazio.Najprije je putovao po sadašnjosti, pa po prošlosti, a tada krenuo u budućnost.Tamo je zamislio sebe za pet godina i kad je došao vidio je sebe kao mladića koji sjedi, piše i hoda i Irenu koja mu je djevojka, i tako je saznao da će za pet godina biti opet zdrav. Uz pomoć Irene kojoj je pričao i koja ga je u svemu tome podržavala došao je na ideju da ide i u budućnost i da vidi kako će se izliječiti. Išao je, ali ni za pet ni za 10 god. nauka nije bila našla načina kako da se izlijeći njegova kičma. No čuo je i neke teorije da svatko može sam sebe izliječiti snagom svoje volje i to na način da uđe u sebe i tamo popravi organ koji želi da ozdravi. U njegovim razmišljanima veliku podršku davao mu je i bradonja Ivo, jedan filozof i psiholog koji ga je posječivao i koji mu je rekao da je istina sve što je istina za njega i da on može sve u što vjeruje da može. I onda je Zlatko odlučio da pokuša uči u sebe i popraviti živce na kičmi. Majci je rekao spremi mi knjige, sutra idem u školu. Majka se jako uplašila da je Zlatko poludio i samo je plakala. No uveće kad su svi zaspali Zlatko je odlučio krenuti u sebe. Opet je čuo zujanje ,vrtnju i okretanje cijele sobe. Tjelo je bilo gotovo mrtvo, ali u njemu se održavala strašna borba između bolesti i želje za životom. Pobjedio je život i zdravlje. Kada se probudio bio je još uplašen da i pokuša pokrenuti nogu, ali skupio je hrabrost i rekao sam sebi-ustani. I ustao .Došao je u kuhinju i rekao mami « Jesi li mi spremila knjige? Idem u školu.Nekadašnji dječak Zlatko Krilić je pisac ove knjige , danas živi u Kastvu kod Rijeke i sasvim dobro hoda u cipelama br.44, vozi bicikl, čak i trči.

Pouka:
Pouka ovog djela je da čovjek može učiniti i postići sve za što on vjeruje da može. Čak i ako svi drugi misle da se nešto ne može ili da nešto nije istina,svaki čovjek ima svoju istinu i moć i ako vjeruje u nju ona će se ostvariti snagom vlastite volje.

No comments:

Post a Comment