Aplikacija

Reklame

ZVONIMIR Balog: Nevidljiva Iva





Višestruko nagrađena zbirka Nevidljiva Iva nije samo ishodišna za Balogov pjesnički opus, nego i presudan događaj u hrvatskoj dječjoj književnosti. - dr. Stjepan Hranjec
U svojoj prvoj knjizi Nevidljiva Iva Zvonimir Balog najavio se kao novator, kombinator, veliki smišljator. Njegove ćete šaljive pjesme i čudesne priče lako prepoznati, jer imaju u sebi "ono nešto" - mudro, okretno duhovito i vješto što im daje izuzetnost i utiskuje zaštitni znak prave vrijednosti. - Sunčana Škrinjarić
Balog je posvema moderan pisac: jezik je alfa i omega njegova projekta pisanja za najmlađe. Igra je oblik u kojemu on realizira taj projekt.
 Zvonimir Balog ide u red najboljih hrvatskih dječjih pisaca svih vremena. Jednako po vlastitosti nadahnuća, bliskosti djetetu, pripadnosti suvremenim trendovima u dječijoj književnosti, neiscrpnosti radosti stvaranja, koliko i po visokom književnom dometu i recepciji od strane mladih čitatelja kao i kritičara.

Što u bogatoj Balogovoj književnoj biografiji znači knjiga Nevidljiva Iva? U njoj Balog prvi put izlaže i pokazuje svoju pjesničku osobenost. U njoj Balog otvara prevladavajući stil nove hrvatske dječje poezije. Ta knjiga započinje nepresušnu Balogovu igru riječima, u njoj se, dakle, bogato otvara osebujna Balogova nonsensna gramatika.

 Kako napravit pjesmu?

Pjesmu može napraviti svatko
i Dalibor i Dodo i Vlatko,
A evo kako se ona pravi:
najprije se red smijeha stavi,
pa red visokih plavih gora,
pa red dubokih tajnovitih mora.
Jedan cvijet! Dvije – tri duge
Jedna zvijezda! Malo tuge.
Zatim iz srca pjesnik izvuče
zlatnog goluba da u pjesmi guče!

Tema: Na koji način napraviti pjesmu
Mjesto i vrijeme radnje: neodređeno
Interpretacija: Pjesnik govori da svatko može napisati pjesmu, daje par savjeta kako to učiniti. Da bi mogao napisati pjesmu samo treba imati osmijeh, inspiraciju te malo tuge. Mora izvući one najdublje osjećaje iz srca.
Lirski subjekt je sam pjesnik.

O piscu: Rođen je 30. svibnja 1932. godine u Svetom Petru Čvrstcu blizu Križevaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Studirao je pedagogiju. U životu je radio puno poslova, a neki od njih su: administrator, pipničar, dekorater, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa, televizijski urednik i drugo. Osim što je pisac, on je slikar, kipar i ilustrator. Napisao je šezdesetak knjiga za djecu i odrasle, a i autor je nekih antologija.

4 comments: