Aplikacija

Reklame

MATO LOVRAK - VLAK U SNIJEGU
Bilješka o piscu:
Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. g. u Velikom Građevcu kod Bjelovara. Književničkim radom se bavio 50 godina. Najviše književničkih radova napisao je za djecu.
Posebnu popularnost stekli su romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Dramatizirani su, a prema njihovom sadržaju snimljeni su filmovi istoga naslova. U svojim djelima Mato Lovrak prikazuje djecu u igri, u školi, u obitelji, u različitim akcijama i pustolovinama.
Mnoga Lovrakova djela prevedena su na druge jezika. Mato Lovrak umro je 1974. g. u Zagrebu.

Tijek događaja:  osnivanje zadruge Lubanovac, igra svatova, učitelj obolio, vlak u snježnom nanosu, djeca pomažu pokrenuti vlak iz snijega

Tema: Djeca spašavaju vlak iz snijega

Glavni likovi: Ljuban, Pero i Draga
Sporedni likovi: debeli kum, učitelj i vlakovođa
Mjesta radnje: vlak, selo, grad, škola i bolnica
Vrijeme radnje: zima
Osobine likova:
Ljuban: pošten, htio je svima pomoći, dobar i hrabar
Pero: tvrdoglav, nije bio dobar prijatelj, voli se tući, hrabar
Draga: dobra, poštena, dobra prijateljica i hrabra
Poruka: Kad se male ruke slože sve se može i hoće

Kratak sadržaj
Ljuban, Pero i Draga bili su prijatelji iz Jabukovca koji su zajedno išli u školu u Velikom Selu. Učitelj je jednog dna predložio da u školi osnuju zadrugu i za domaćina je izabran Ljuban. Pero je bio ljubomoran što nije bio izabran on.
Učitelj je organizirao put u Zagreb, na nagovor svoga prijatelja doktora. Na povratku, naglo mu je pozlilo i morao je ostati u Zagrebu pa su djeca sama morala natrag u selo vlakom sa svojim domaćinom Ljubanom.
Kako je  snijeg  tako gusto padao vlak  je na kraju zapeo u snijegu. Lokomotiva je bila preslaba da razbije taj nanos snijega i djeca su na čelu sa Ljubanom ponudila svoju pomoć pa  su rukama bacali snijeg. Da bi sve bilo gore, Pero je okupio nekolicinu učenika oko sebe i posvađao se s Ljubanom.
Radili su u smjenama, a za sve brinuo domaćin Ljuban. Kao i za djevojčicu Dragu koja je dobila groznicu. S vremenom, svi Perini prijatelji su se vratili natrag Ljubanu i pomagali ostatku razreda razgrtati snijeg. Tek nakon kraćeg fizičkog obračuna, i Pero se vraća natrag.
Nakon puno zajedničkog truda, vlak je konačno krenuo i kada su stigli u Veliko Selo kondukter je pohvalio svu djecu.

8 comments:

 1. najbolja mi je vlak u snjegu Mato Lovrak

  ReplyDelete
 2. molim za lektiru Vlak u snijegu uvod.glavni dio i završetak hvala

  ReplyDelete
 3. molim za lektiru Vlak u snijegu uvod.glavni dio i završetak hvala

  ReplyDelete
 4. okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

  ReplyDelete
 5. jel moze pouka o dijelu "Najveća kuća"

  ReplyDelete