Aplikacija

Reklame

ANTOINIE DE SAINT-EXUPERY: MALI PRINC



-vrsta djela: roman
-mjesto radnje: planeti
-vrijeme radnje: neodređeno
Karakterizacija likova:
Mali princ
-dolazi s malog planeta
-misli da su odrasli jako čudni
- putovao je planetima i upoznao različite ljude
-od svih ljudi koje je upoznao najviše mu se svidio nažigač
-na kraju je otišao posjetiti Zemlju, tamo je naišao na mnoge pojmove koji su mu nepoznati
-mislio je da je bogat zato što ima jedinstvenu ružu,a na Zemlji ih je našao stotine
-po Zemlji je tražio ljude
-pripitomio je lisicu, a ona mu je rekla par mudrih riječi




-Zemlja je za njega bila tako velik planet da to nije mogao ni zamisliti
Lisica
-bila je vrlo mudra
-stalno je razmišljala o kokošima
-život joj je bio jednoličan
-dosađivala se
-rekla je Malom princu da bi htjela da je pripitomi da bi joj se život tada promjenio
-Mali princ joj je rekao da je lijepa, ali prazna
-kada se približio dan rastanka lisica je bila tužna
-na rastanku mu je rekla: ˝Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.˝
Ideja: Dobro vidi samo srce, a bitno je očima nevidljivo.
Misliti svojom glavom-Ovo djelo mi se svidjelo zato što sam iz njega puno naučila i izvukla mnoge pouke.





SADRŽAJ:


Pisac je jednom kad je imao šest godina nacrtao zmijskog cara kako guta slona. Izgledalo je kao šešir. Odrasli su mu rekli da se okani crtanja. Tako je odlučio postati pilot. Jednom dok je letio nad Saharom, nešto mu je bilo puklo u motoru. Pokušao je sam obaviti taj težak popravak. Imao je vode za osam dana. Zaspao je. Probudio ga je neobičan glasić koji ga je molio da mu nacrta ovcu. Nacrtao mu je, da ga iskuša, zmijskog cara. Prepoznao ga je. Na kraju mu je nacrtao ovcu u kutiji.


Tako je upoznao Maloga princa. Objasnio mu je da je ta stvar avion i da leti. Mali princ mu je rekao da je s drugog planeta. Pilot je zaključio da je mali princ s asteroida B-612. Dječak mu je još otkrio da je njegov planet jako mali i da na njemu rastu baobabi. Volio je gledati zalaske sunca. Petog dana Mali princ upita da li ovce jedu grmlje. Pilot mu odgovori da da. Dječak zaključi da onda jedu i cvijeće. Mali princ je imao ružu. Ona je zahtijevala da ju stavi pod stakleno zvono. Jako ju je volio. Odlučio je krenuti na put ne bi li shvatio sebe i svoju ružu. Temeljito je očistio svoje vulkane. Oprostio se s ružom. Počeo je posjećivati druge planete. Na prvom je bio kralj. Mislio je da vlada svime, cijelim svemirom. Malog je princa nazvao svojim podanikom. Htio ga je imenovati ministrom pravosuđa, veleposlanikom itd.


Mali princ je mislio da su odrasli čudni i krenuo dalje. Na drugom planetu je živio umišljenko. Mislio je da je najljepši na svijetu. Tjerao je malog princa da mu se divi. Dječak je otišao dalje. Na trećem planetu je živio pijanac. Pijanac je pio da zaboravi da se stidi toga što pije. Mali princ ode dalje. Na sljedećem planetu je živio poslovni čovjek. On je brojio zvijezde i ”posjedovao” ih. Mali princ ode na peti planet na kojem je živio nažigač koji je svako malo palio svjetiljku. Na njegovom planetu dani traju jednu minutu. Ovaj mu se svidio, ali Mali princ ode dalje. Na šestom planetu je živio zemljopisac koji je princa smatrao izviđačem. Savjetovao mu je da ode na planet Zemlju. Tako je mali princ došao na Zemlju. Pao je u pustinji u Africi. Sreo je zmiju i pričao s njom. Prešao je pustinju i došao u vrt pun ruža. Pojavila se lisica. Sprijateljio se s njom. Rekla mu je na rastanku da se dobro vidi samo srcem. Bitno je očima nevidljivo. Sreo je skretničara, trgovca. Pilot mu je osmoga dana rekao da će oni umrijeti od žeđi. Krenuli su prema izvoru. Naišli su na studenac. Mali princ mu je rekao da tu mora ostati, da je sutra godišnjica njegova boravka na Zemlji. Vraćao se na ono mjesto gdje se bio spustio na Zemlju.


Sutradan kad se pilot vraćao, Mali princ je sjedio na zidu. Popeo se na njega da pobjegne od zmije. Kad je on prišao mali se princ spustio dolje. Pilot mu je rekao da je uspio popraviti motor. Mali princ mu je rekao da mu je drago što se sada može vratiti kući jer se i on noćas vraća svojoj kući, samo to se osjećao odgovornim za svoju ružu. Prvo je pored njegova gležnja bljesnula žuta zmija. Potom je Mali princ pao, polako. Ono što je pilotu ostavio za uspomenu je smijeh bezbrojnih zvijezda na noćnome nebu, ­koje se smiju glasom Malog princa svaki put kad pogleda gore.


Kompozicija djela:


Uvod: Mali princ dolazi na Zemlju i upoznaje pilota.


Zaplet: Mali princ priča pilotu o svojoj ruži i obilasku planeta.


Vrhunac: Mali princ i pilot idu prema izvoru.


Mali princ mu govori da mora ići kući.


Rasplet: Mali princ odlazi.


Fabularni tijek:


1. Pisac je sa šest godina nacrtao zmijskog cara sa slonom


2. Jednom mu se avion srušio u pustinji Sahari


3. Tako je upoznao maloga princa


4. Mali princ mu priča o svom planetu i ruži


5. Mali princ odlazi na druge planete


6. Dolazi na Zemlju i upoznaje lisicu


7. Osmi dan on i pilot odlaze do izvora


8. Mali princ mu govori da mora otići


9. Oprašta se s njim i govori da će se smijati sa svoje zvijezde


10. Mali princ nečujno odlazi

1 comment: