Aplikacija

Reklame

BRANKO ČOPIĆ: MAGAREĆE GODINE



Branko Ćopić je najljepše knjige napisao kad je pisao za djecu. Knjiga Magareće godine se odnosi na život Branka Ćopića u njegovoj ranoj mladosti koji je bio pun raznih dogodovština. Knjiga je prepuna dječijih nestašluka, ali i topline kojom Ćopić opisuje porodicu i njegovu rodnu kuću. Posebno mjesto kako u knjizi tako i u Brankovom srcu je zauzeo djed Rade dobrodušni starac koji je često bio jedan od glavnih junaka pojedinih priča od kojih je sama knjiga bila sastavljena. Magareće godine su ostale simbol jednog bezbrižnijeg, nesputanijeg dječijeg života.
Magarece godine pisac Branko Copic. U ovoj lektiri se pisac tj. Branko Copic osvrce nabrojne dogodovstine iz svog djetinjstva i brojne drage ljude zu koje je odrastao. Najzastupljeniji od svih likova je Brankov djed Rade. Rade je bio dobrodusni starac zu kojeg je i sa kojim je Branko dozivljavao brojne smijesne dogodovstine sto nam je i predocio u knjizi Magarece Godine. Knjiga se sastoji iz malih prica koja je svaka za sebe, medjutim te sve price se povezuju kroz vrijeme i dogadjaje u jednu cjelino u kojoj dobijamo pravu sliku tadasnjeg vremena, tadasnjih obicaja, pravu sliku likova koji su jasno i sa mnogo topline docarani u ovoj knjizi.
 Lektira Magarece godine od pisca Branka Copica predstavlja iskrenu ispovjest o davnim godinama i toplim dozivljajima iz njgovog djetinjstva.

Lektira Magarece godine je sastavljena iz vise kratkih prica koje su povezane likovima, mjestom i vremenom radnje. Posebno mjesto u Brankovom srcu i lektiri Magarece godine je zauzimao njegov djed Rade koji je prikazan kao prost ali veoma dobrodusan starac koji priznaje stare tradicionalne vrijednosti. Osim u lektiri Magarece godine on je bio stalna inspiracija Copicvog pisanja, a posvecena mu je i jedna cijela knjiga, Basta sljezove boje.

Sve price sadrze stvarne dogadjaje iz Brankovog djetinjstva i one su prozete vedrinom i humorom.

No comments:

Post a Comment