Aplikacija

Reklame

CHARLES DICKENS: VELIKA OČEKIVANJA



Velika očekivanja jedan je od najčitanijih i čitateljima najdražih romana C. Dickensa, kojega smatraju najistaknutijim engleskim pripovjedačem 19. stoljeća, odnosno epohe realizma. Velika očekivanja jedno je od njegovih posljednjih djela. Riječ je o romanu odgoja ili odrastanja. To je životna priča dječaka rođenog u provinciji, u skromnim prilikama, koji doživljava karijeru u velikom gradu, što mu donosi i zadovoljstva i razočaranja. 


Svi Dickensovi romani su velike životne priče, prepune stalnih preokreta. One su često do bola istinite, sirove i okrutne. Njegovi likovi nemaju utrtu životnu stazu, pa i onda kada im se sreća ukaže i pruži im se prilika da uspiju, oni je ne mogu dosegnuti jer su pred stalnim preprekama i iskušenjima.
Roman 'Velika očekivanja' pojavio se u zrelijoj fazi Dickensovog knjizevnog stvaranja.
Djecak Pip, koji nije gotovo ni siguran u vlastito porijeklo i ime, osuđen je na puko preživljavanje u kući svoje sestre i njenog supruga. Njegovo djetinjstvo prepuno je surovosti i kažnjavanja zbog toga što uopče postoji.
U ovom romanu Dickens miješa bolnu životnu priču sa prodornom satirom, stvarajući silovitu dramu iskušenja i patnje, u kojoj paralelno prati kako dva neupečatljiva lika, Pip i Mrs. Hawisham, poneseni velikim nadama, nestaju pod njihovim teretom.

No comments:

Post a Comment