Aplikacija

Reklame

IVAN KUŠAN: UZBUNA NA ZELENOM VRHU




Bilješke o piscu:                                  
Ivan Kušan: rođen je 1933.godine u Sarajevu. Objavio je dvije knjige novela, tri romana i šest romana za djecu i omladinu: Uzbuna na Zelenom Vrhu, Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zagonetni dječak, Lažeš Melita i Koko u Parizu.

Tema: Krađa na Zelenom Vrhu         
Mjesto i vrijeme radnje: Zeleni Vrh, poslije Drugog svjetskog rata
Glavni likovi: Koko, Žohar, Crni, Božo i Tomo
Sporedni likovi: Ivo, Mario, Kokova sestra i roditelji, Žoharova obitelj, obitelj od Crnoga, Božina obitelj, Tomičina obitelj, Emica

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
Koko
-ponosan
-u svakom trenutku je znao ispravno postupiti
-ništa ga nije moglo omesti
-Koko je bio razočaran gradom nakon rata
-dobar prijatelj
Emica
-djevojčica iz susjedstva u koju su svi bili zaljubljeni
- svi su je smatrali ljepoticom
-imala je dugačak jezik
-preuzela je ulogu tješiteljice nakon teških događaja
-ne drži se obećanja

GLAVNI PROBLEM U DJELU: kriminal
VLASTITO MIŠLJENJE: Meni se ovo djelo svidjelo zato što je jako zanimljivo i zato što ne možeš znati što će se dogoditi sve do samoga kraja
VRSTA  KNJIŽEVNOG DJELA: dječji kriminalistički roman (komplicirana radnja, napetost, iščekivanje, uzbuđenje, opasnost)


SADRŽAJ:

Na Zelenom Vrhu počinju se iz večeri u večer dešavati provale.Lopovi prvo ubiju psa a onda ukradu sve vrijedno – kokoši, svinje, kozu i dr. Rat je tek završio i policija ništa nemože učiniti jer ima pametnijeg posla. Zato dječaci Koko, Žohar, Božo,Crni i Tomo odluče sami otkriti lopove.Prvo sumljaju na starog Isaka jer jedino njegov pas nije otrovan, ali jedne noći nestane i njegova koza.Nakon toga lopovo opljačkaju Radićeve, čija je kći Emica  bila prava ljepotica i svi su bili zaljubljeni u nju.Da joj se dodvore, ispričaju joj sve o lopovima i svojim poduhvatima. Odluče slikati lopove kad ih uhvate na djelu, ali nemaju fotoaparat pa ga „posude“ od pjesnika Marija. Emica sretne Tominog starijeg brata Ivu i sve mu ispriča.
On joj se naruga i ode. Sutra svi dječaci osim Crnog dobivaju prijeteće pismo s upozorenjem da se klone gluposti jer će nastradati. Jedino Crnom lopov nudi partnerstvo, a on to odmah odluči prihvatiti jer je puno puta mislio kako da se domogne novca bez imalo rada. Lopov dođe u dogovoreno vrijeme i Crni ga odmah prepozna. Lopov mu ne želi otkriti ime drugog jer je okrutan i opasan čovjek. Crnom da zadatak da sutra odvuče dečke što dalje od kuće Leibovih koju će sutra opljačkati.
Sve otkriva slučajno mali Tomo, koji je svog brata Ivu pratio i sve shvatio, samo još nezna tko je drugi lopov. Prati i dalje brata i saznaje strašnu istinu i odluči da će ta tajna zauvijek ostati samo njegova!
Emica je krala grožđe u tuđem vinogradu i tako skrivajući se , slučajno čula razgovor Crnog i Ive i tako i ona sve saznala. Odjurila je k Tomi koji je bio na groznim mukama, sve mu ispričala i saznala da i on sve zna. Odluče da će zajedno ići obavijestiti prijatelje. Tomo im sve ispriča, uto dođe Crni i dječaci nasrnu na njega, zavežu ga užetom, strpaju u bunker i odjure saznati tko je drugi lopov.Na kraju šume spaze dvije prilike s kravom i konjem, prepoznaju Ivu koji se popikne i padne, pa ga dječaci zarobe. Jedino mali Tomo trči dalje, hvata lopova jer mora potvrditi svoju sumnju da je lopov njegov tata!
Crni se osobodio, dojurio do šume i vidio pomahnitalog čovjeka kako tuče malog Tomu koji se od silnih batina onesvjestio.Tako nije vidio psa Bobija kako nasrće na lopova.Iza njega je dotrčao Crni i odlučio spasiti dijete od ludog brijača Mirka i tako se bar malo opravdati i iskupiti pred prijateljima.
Kad se mali Tomo probudio, saznao je od majke da mu Mirko nije otac nego očuh, a Ivo polubrat što mu je bilo jako drago.
Sve sretno završi, Mariju vrate fotoaparat koji im on pokloni i kaže neka ga prodaju i provedu par dana na moru.

3 comments: