Aplikacija

Reklame

PAVAO PAVLIČIĆ: TROJICA U TRNJU



Bilješke o piscu:
Pavao Pavličić rođen je 1946. godine u Vukovaru. Njegova najpoznatija djela su Plava ruža, Stroj za maglu, Umjetni orao. Ovo mu je prva knjiga za djecu, a poslije je napisao još dvije: Zeleni tigar i Petlja.

Tema: Braco i Tut traže Hrvoja
                                                             
Mjesto radnje: Trnje i Dugave

Vrijeme radnje: Ljeto

Glavni likovi: Tut, Braco i Hrvoje

Sporedni likovi: Biba, Cvik, dedek Solarić, Valentin, brkati, sestra Fanika, dr. Peterilić...
KARAKTERIZACIJA  LIKOVA:
Braco:
-pametan
-razumio je Hrvojeve poruke
-hrabar u potrazi za prijateljem
-domišljat

Dr. Peterilić:
-drži se dogovora
´Zato što me je Hrvoje molio da nikome ne govorim o tome kad dođete.´
- rado će prenjeti poruku
-sluša što mu drugi govore

Glavni problem u djelu: Hrvojev nestanak

Vrsta djela: Dječiji kriminalistički roman

Kratki sadržaj:

Hrvoje, Braco i Tut žive u nezanimljivom zagrebačkom naselju Dugavama. Po cijele se dane igraju pucajući iz pištolja na napuštenom gradilištu. Hrvoje je morao otići u Trnje, naselje u kojem je nekad stanovao, nahraniti bakinog psa i mačka, jer je baka otišla u toplice. No više se nije vratio.

Svi su ga uzaludno tražili, a u isto vrijeme opljačkana je i banka u Trnju. Braco i Tut dali su se u potragu za Hrvojem. Svi su im u tome pomagali i uspjeli su mu ući u trag. Konačno su na bakinoj kući u Trnju ugledali znak koji je Hrvoje uvijek crtao. Dječaci su odmah znali da im Hrvoje želi nešto poručiti. Našli su ključ bakine kuće i ušli unutra. Ugledali su poruku i postalo im je jasno zašto se Hrvoje krije. Dječaci su primijetili čovjeka kojeg je opisao Hrvoje i počinje potjera. Neznanac im je uspio umaknuti i oni se vratiše kući. Sutradan su se uputili u napuštenu baraku, a iz nje je izašao neznanac koji im je jučer umaknuo. Dječaci su se uputili na policiju i sve su ispričali policijskom inspektoru. Vratili su se natrag u baraku i pronašli torbu punu novčanica. U tom trenutku pojavio se Hrvoje. Dok je pričao svoju priču na vratima barake pojavio se susjed Cvik i tetovirani. Pljačkaši su ih vezali i zakucali vrata barake izvana, no nisu daleko stigli. Vani je već bila policija u zasjedi. Dovela ju je Biba po Hrvojevoj uputi. Slavlju nije bilo kraja.

No comments:

Post a Comment