Aplikacija

Reklame

Jadranko Bitenc: TWIST NA BAZENU

Slika artikla "TWIST NA BAZENU"

Radnja romana odvija se u Bregani, gradiću uz slovensku granicu. Započinje krimi-zapletom. Sve se zavrti oko napuštenog bazena s kabinama. Otuda krene tajnovitost i napetost djela. Na djelu je i dječačka klapa s misterioznim imenom. Školske i ljubavne brige i maštanja dvanaestogodišnjaka, problemi u kući s roditeljima ocrtani su bez uljepšavanja. Jadranko Bitenc piše ležerno i s puno humora. Sve djeluje kao da autor gleda svijet oko sebe očima svojih junaka. Rječnik je svojstven tinejdžerima koji žive zaneseni svojim idolima. Očigledna je i autobiografska crta u djelu, koja još više podvlači njegovu autentičnost. Ovaj roman čitateljima, osobito mladima, privlačan je otprve i zato ga prihvaćaju s oduševljenjem.

KRITIKA O DJELU:
Žanrovski raznovrstan – krimić, i socijalan, i ljubavni, ubrojiv je među humorističke romane poradi niza štosova, duhovitosti i ležernosti… U cjelini, on je zanimljiv pokušaj da se uobičajen život 12-13-godišnjaka prikaže na nov, njima mnogo bliži način. (STJEPAN HRANJEC)

Dijete, naime, uči da nije samo roditeljski objekt već i arbitrarni subjekt. Stoga prevladavaju racionalni elementi jer djeca razlikuju što je dobro a što je zlo. Oni imaju praktični um te su glavni nositelji zapleta. Nadalje, ako je za njih razvidno što je dobro a što je zlo, tada djeluju unutar područja moralnosti i zakonitosti koje vrijede za sve ljude (…) Bitenc nije spreman ispuniti tajne želje čitateljske publike i neće nam estetski lagati na način Harryja Pottera. (SEAD BEGOVIĆ)

6 comments:

  1. Nevalja nema nista a pogotovo nema opisa likova

    ReplyDelete
  2. Nema kratkog sadrzaja trazim ga cijeli bozji dan a bog sam se zaklela da cu rafije knjigu zapaliti nego cu je procitati tako da molim vas ako neko zna gdje mogu pronac kratki sadrzaj jer mi se neda citat tu glupost a lektira mi je u ponedjeljak

    ReplyDelete