Aplikacija

Reklame

Konrad ili dijete iz konzerve: Kristina Nestlinger


Opis: 
Konrad iz konzerve Kristine Nestlinger, u kojoj fabrika djece zainteresovanima isporučuje konzerve sa već razvijenom, obrazovanom i lijepo vaspitanom djecom. Glavni junak, Konrad, uspijeva da se izbavi od roditelja kojima je namijenjen upravo sticanjem zdrave doze neposlušnosti i samostalnosti.

Upadljivo je da su u savremenoj književnoj produkciji ovakve knjige manjina. Većina sekundarnih svjetova u posljednjih dvadesetak godina ima zajednički imenitelj - slabo prikrivenu nostalgiju za predindustrijskim dobom i stabilnim, konzervativnim društvom.

Berti Bartolotti, ekscentrična kućanica, jednog dana dobiva pošiljku koja je zapravo ogromna limenka s uputama i nekakvim ružičastim praškom u posebnoj vrećici/posudi.
Otvorivši je, u njoj ugleda stravičan prizor - isušeno smežurano biće koje je čini mi se čak i mrmljalo. Ružičasti prašak je trebalo otopiti u par litara vode i onda time preliti to biće. Berta je to i učinila, a koža tog smežuranog stvora je sve upila kao spužva, te je narastao i pretvorio se u 8-godišnjeg dječaka.
Konrad je bio sve samo ne običan dječak. Bio je proizveden na način da bude tjelesno savršen, te ispranog mozga da bi bio podložan roditeljima. Zbpg toga je i upadao u probleme jer se ponašao izuzetno pristojno.
No, Berta, kojoj pošiljka zapravo nije bila namijenjena, bila je sve samo ne savršena. Otprilike luda, ali na simpatičan način (kuhala je bombone u nekom mesnom umaku i slično).
Zaplet nastaje kad tvornica shvati da je krivo isporučila pošiljku te pokušava svim silama vratiti dijete, bez obzira na ikakve posljedice.

O piscu: 

Kristina Nestlinger
Austrijska književnica Kristina Nestlinger je podjednako cenjen i voljen pisac knjiga za decu i mlade. Među mnoštvom priznanja koje je dobila, najuglednija je Andersenova nagrada, ravna Nobelovoj nagradi za dečiju književnost. Kristina Nestlinger piše i knjige za malu decu, ali najviše umeća i razumevanja pokazuje u knjigama u kojima se obraća tinejdžerima. Njene knjige govore na samo o njihovim problemima i radostima, već i o odnosima u porodici, školi i širem okruženju. Ona piše lako i zabavno i kad priča o veoma složenim stvarima. Po tome što svojim čitaocima pokazuju da nisu sami u problemima koji ih muče, dela Kristine Nestlinger su lekovita, a istovremeno su uzbudljiva i duhovita štiva koja se odmah zavole

No comments:

Post a Comment