Aplikacija

Reklame

Pero BUDAK-KLUPKO



O piscu

Pero Budak književnik je rođen 1917.g u Trebinju. Glumac, redatelj i direktor kazališta, autor je drama, pjesama, eseja i članaka.Od drama poznate su:
-Svjetionik
-Proljeća bez ljeta
-Mećava
-Zaboravljeni
Od komedija poznata su mu djela:
-Klupko
-Tišina! Snimamo!
-Političko vjenčanje
Prije negoli će ova nabrojana i druga djela objaviti, on je sudjelovao kao rukovoditelj, redatelj, predavač i organizator u radu zagrebačkih amaterskih kazališnih družina, a 1949. i 1950. godine umjetnički je direktor Kerempuhovog vedrog Kazališta. U vremenu od 1950. pa do 1953. redatelj je u kazalištu Komedija. Zatim je 1953. postavljen za direktora novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta, danas kazališta Gavella, kojem ostaje na čelu sve do 1970. kad postaje direktor Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

O djelu
Komedija »Klupko« sastoji se od 3 čina, a događa se u malom trgovištu u Lici, oko godine 1930. Sva tri čina su pred gostionicom »Tetke Rože«. Osobe u ovoj drami su:
Roža, krčmarica, zvana »Tetka Roža«
Jursan, njen bivši muž
Anica, njezina kćerka
Josina
Antuša, žena Josina
Vranjica, njihova kćerka
Radojko Škorić, trgovački putnik
Mijat, udovac
Markina, pritrglija
Jeka, službenica u »Tetke Rože«
Ilija
Prvi momak
Drugi momak
Momci

U ovom djelu saznajemo da se život od 1930. god. Do dana današnjeg nije puno promijenio. Tu glavni, pozitivni lik »Tetka Roža« ima kćerku Anicu i bivšeg muža Jursana. Odmah na početku saznajemo da njena kćerka nije iz braka s Jursanom, nego kći Rože i Mijata.
PRIZOR IZ KOMEDIJE
Mijat dolazi pod Rožin prozor i kucne čvrsto. Tada Roža izađe na prozor.Mijat joj govori da ne može spavati, ali da želi biti s njom otkada je Mara umrla i da ju svaku noć sanja i da ne može bez nje. Na to mu Roža govori da bude tiši jer će joj se dijete probuditi, a i da ih može čuti Jeka. Mijat je htio da mu Roža bude žena, ali ona mu je rekla da mora čekati do jeseni dok se Anica ne uda. Anica nije imala roditelje, ali se po selu pričalo da je Mijat njezin otac. Malo kasnije Mijat uđe kroz prozor u Rožinu sobu dok ga ona čeka na drugom prozoru. Josina je sve to vidio i legao pod lipu i pjevušio. U to dolazi Ilija pod Jekin prozor. Prvo je počeo gugutati a onda je bacio mali kamenčić. Ubrzo Jeka otvori prozor. Ilija joj je rekao da ga otvori da može ući, ali nju je bilo strah da netko ne čuje. Tada joj je Ilija rekao da mu je obećala. Rekao joj je i da siđe u štalu i tada je došla. Josina je i to promatrao. Odjedanput se čula Roža koja je tjerala Mijata jer je skoro svanulo. Mijat se složi i kaže joj da mora izaći kroz Rožin prozor jer je tamo bačva. Kad se prozor zatvorio Josina potrči, odgura bačvu do drugog prozora i sakrije se. Mijat je počeo izlaziti i primjetio da nema bačve, a Roža mu je rekla da je ona pod onim drugim prozorom. Tako je Josina nekoliko puta pomicao BAČVU A Roža je govorila Mijatu da je slijep. Počeli su se svađati, i kada je pjetao počeo kukurikati Mijat se bez riječi počeo spuštati. Za to vrijeme Josina brzo iskrene bačvu na stranu, a Mijat koji je izlazio osklisznuo se i pao. Stiglo je jutro i svi su se »probudili«, (ovo je bio jedan događaj iz ove komedije).
Mijat kojem je žena umrla želi da svi saznaju da je Anica njegova kći. Međutim Roža želi da pričekaku jer je Anica pred udajom.
Jeku, koja radi za Rožu oblijeće Ilija.
Jursan, Rožin bivši muž vjeruje da ima kćer staru 22 godine, jer par mjeseci poslije njegovog odlaska Roža mu je napisala pismo da je dobila kćer s njim. Međutim, ona mu je slagala kako bi se on osjećao kriv što ju je ostavio samu u Lici.
Roža mu šalje sliku Vranjice s porukom da je to njihova kći. Ona mu prešućuje Anicu, s ciljem da ga vrati.
Tako i počinje ova komedija, slikom Vranjice, jer jedan Rade Ugarčić, sin Maniše Ugarčića iz Raduča koji živi u Americi, je vidio njenu sliku i htio ju je oženiti. Roža koja ne želi da se osramoti pred Jursanom moli Josinu i Antušu, roditelje Vranjicine da kad dođe Rade Vranjicu presele tih nekoliko dana kod nje, a Anica kod njih. Jedini problem je u tome što se Rade zaljubio u Vranjicu.
Vranjica sve priznaje Radi-da nije Rožina kći, i njih dvoje si priznaju uzajamnu ljubav.
U krčmu se jednog dana pojavljuje Jursan sa željom da ga Roža primi natrag. Tako se Vranjica i Rade zaručuju, JEKA I ILIJA isto priznaju ljubav jedno drugom i svi žive sretno do kraja života.

No comments:

Post a Comment