Aplikacija

Reklame

Put oko svijeta u 80 dana - Jules Verne


Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: 2.10.1872.- 22.12.1872. godine
Mjesto radnje: London, Suez, Bombay, Calcutta, Hong Kong, Jokohama, San Francisco, New York.
Likovi: Philleas Fogg, Passerpatout, detektiv Fix, gospođica Auda
Kratak sadržaj
Philleas Fogg je britanski gentelman koji živi lagodnim životom. Povučen je i šutljiv, drži do sebe i otpušta svakog slugu koji mu nije po volji. Svakoga dana ruča za istim stolom u klubu Reform. U istom tom klubu se okladi sa ostalom gospodom kako je moguće obići svijet u 80 dana. Okladi se na 20.000 funti, a kao dokaz mora donijeti sve vize u putovnici. Period u kojem oklada mora biti izvršena je od 2. listopada do 21. prosinca, točno u 8:45h.
Slijedećeg dana Fogg kreće na putovanje sa svojim novim slugom Jeanom Passepartoutom. Uzima 20.000 funti za džeparac i osnovnu prtljagu. Prvi dio puta je putovanje vlakom kroz Europu do Sueza. Ta dionica je trajala 7 dana.
U Engleskoj je pljačkaš opljačkao Englesku banku, i detektiv Fix sumljiči gospodin Fogga te za njim kreće na putovanje. Putovanje se nastavlja brodom preko Crvenog mora do Calcute, gdje im se pridružuje general Cromarty. U Indiji Passepartout nailazi na nevolje, Indijci mu uzimaju cipele i on jedva stiže na vlak. Osim generala Cromartya, putnicima se pridružuje i mlada princeza Auda koju su spasili od smrti na lomači.
Putovaje se nastavlja sa mnogim problemima koje uzokuje detektiv Fix. On je, naime, opija slugu u nadi da im on neće prenijeti poruku kako brod za Shangaj kreće ranije. Gospodin Fogg ne odustaje, unajmljuje peljarski brod kojim stižu na svoj cilj, a od tamo se odmah ukrcavaju na parobrod za Ameriku.
Američki su kontinent odlučili preći vlakom, no napadaju ih Indijanci i otimaju Passepartouta, kojeg na kraju ipak spase. kako su zbog neočekivane otmice zakasnili na parobrod za Liverpool, Fogg unajmljuje teretni brod kojim stižu u Englesku.
Po dolasku u domovinu, detektiv Fix uhićuje gospodina Fogga i u zatvoru ga zadržava 18h. Zbog zadržavanja u pritvoru Fogg zakasni u London 5 minuta i izgubi okladu. Auda se zaljubila u njega i zaprosila ga je. Ipak su shvatili kako su putujući na istok dobili jedan dan. Tako na kraju Fogg ipak dobiva okladu.
Bilješka o piscu
Jules Verne (8. 2. 1828. – 24. 3. 1905.) francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.
Znanstveno-fantastičnim romanom Pet tjedana u balonu stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman Pustolovine kapetana Hatersa, čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom Putovanje u središte Zemlje. Preveden je na sve europske jezike.
Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti. Njegovi likovi – kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora.

No comments:

Post a Comment