Aplikacija

Reklame

Rubaije Autor: Omer Hajjam


 Rubaija (četvorka) je kratka, jezgrovita pjesma, preganantne forme, sastavljena od 4 stiha (vrlo rijetko od pet), dakle, katren ili četverostih, u kome se rimuju prvi, drugi i četvrti stih, a treći, u pravilu, ostaje bez rime. U dva prva stiha vrlo koncizno se iznosi milje, treći dolazi kao opreka, prigovor ili paradoks, a u četvrtom je dato razrješenje - on predstavlja poentu. Rubaija je tipično perzijska pjesnička forma koju su njegovali pjesnici i prije Hajjama, kao i u njegovo vrijeme, a osobito poslije njegove smrti. Međutim, visinu do koje je Hajjam podigao svoje Rubaije, niko nije prekoračio ni prije ni poslije njega.

Knjiga sadrži 319 rubaija.

'Prizivajuci Hajjamov duh u pomoc izabrao sam iz moga rukopisa i carigradskog izdanja 1201 rubaiju, koje neosporivo drzim da su autenticne, i preveo ih drzeci se originala kao pijan plota. Ako nadju odziva u nasoj javnosti, nastavit cu rad i prevoditi samo autenticne umotvorine simpaticnog Perzijanca, koji me s dana na dan sve vise zadivljuje.'

Safet-beg Basagic

U rubaijama se srecu i odrazuju izljevi duha, koji je kroz vijekove prolazio perzijskim svijetom. Rubije su pjesnicka enciklopedija umnog razvica Perzijanaca - i s toga gledista neprijeporno jedno od najvaznijih djela, koje nam je dala perzijska kultura.

No comments:

Post a Comment