Aplikacija

Reklame

SOFOKLO: ANTIGONA


Osnovni podaci o autoru: Sofoklo je rodjen 495.g. pr. Kr. a umro je 406.g. pr. Kr. U svom je dugom zivotu imao prilike da vidi uspon i pad atenske demokracije. citavog je zivota bio istaknuta licnost i u ratu i u miru. Bio je vojskovodja i diplomat, cijenjeni pjesnik, prijatelj Perikla i ljubimac cijele Atene. Napisao je 123 drame,te je njima i drugim svojim djelima unaprijedio Grcko kazaliste i dramu uopce. Najpoznatije Sofoklove drame su: Ajant, Antigona, Kralj Edip, Elektra...

Najosnovnije crte fabule: Edip, kralj Tebe, je imao dvije kceri i dva sina; Antigonu i Ismenu i Eteokla i Polinika. Kada je saznao da je ubio oca i ozenio svoju majku, Edip se oslijepio i napustio Tebu. Antigona je krenula s njim. Nedugo nakon toga Eteoklo i Polinik su se posvadjali oko vlasti. Eteoklo se udruzio s Kreontom-svojim stricem i prognao Polinika iz Tebe. Oboje su nastojali uz sebe pridobiti Edipa, ali on je bacio prokletstvo na obojicu. Polinik se udruzio s Argejcima i napao Tebu. Tebanci su pobjedili, ali su Eteoklo i Polinik poginuli. Kreont je pocasno pokopao Eteokla, a Polinika je ostavio nepokopanog ispred zidina Tebe, zato sto je izdao svoj grad. Edip je ubrzo umro i Antigona je dosla u Tebu i odlucila sahraniti brata, iako je to Kreont zabranio. Pokusala je nagovoriti Ismenu da joj pomogne, ali se Ismena toliko bojala Kreonta da joj se nije usudila pomoci. Oko tijela su stajali strazari, ali su Bogovi odlucili pomoci Antigoni, te su podigli oluju. Strazari nisu nista vidjeli i Antigona je pokopala brata. Ali tek sto ga je pokopala oluja je prestala i strazari su je uhvatili. Kada su je doveli Kreontu ona je hrabro priznala i rekla mu da nije pocinila zlocin nego pobozno djelo, te ako se po svjetskim zakonima poboznost kaznjava ona se ne boji smrti vec cezne za njom. Kreont se na te rijeci jos vise naljutio te je odlucio osuditi Antigonu i njenu sestru, jer je mislio da joj je Ismena pomogla. Ismena se toliko bojala Kreonta da je priznala nepocinjeno djelo. Antigona ne zeli zrtvovati i Ismenu pa joj protuslovi, a Ismena se, zeleci joj pomoci, poziva i na Antigoninog zarucnika Hamona-Kreontovog sina. Hamon upozorava Kreonta da se puk ne slaze s njim, ali Kreont se ne obazire na  to. Kaze Hamonu da mu Antigona nece biti zena, a ovaj mu odvraca da nece ni umrijeti sama. Kreont odlucuje da Antigona nece umrijeti, ali nece ni zivjeti u svijetu zivih, te ju zazida u kraljevsku grobnicu. Nakon sto odvedu Antigonu prorok Tirezij dolazi Kreontu i kaze mu da mora pokopati Polinika i pustiti Antigonu jer ce inace prekrsiti Bozje zakone, te ce to izazvati jos smrti u njegovoj obitelji. Kreont se ipak odluci pokopati Polinika i osloboditi Antigonu. Priredi svecan pogreb Poliniku, ali kada dodje osloboditi Antigonu nadje ju objesenu, a Hemona kako ju oplakuje. Kada ga Hemon vidi pokusa ga ubiti, ali ne uspije, te pocini samoubojstvo. Njegova majka Euridika pocini samoubojstvo od zalosti za njim, a Kreont ostavljen sam pocne se kajati i moliti Bogove da mu podare smrt.



Likovi:Antigona i Ismena -Edipove kceri     
Kreont-njihov ujak
Euridika-Kreontova zena
Heman-Kreontov sin
Tiresija-Prorok
Strazari, glasnici, zbor

Karakterizacija likova: Antigona je odlucna i hrabra zena koja ne odustaje od svojeg nauma ni pod prijetnjom smrti. Ni u jednom trenutku se ne koleba i ne kaje se zbog toga sto je sahranila svoga brata Polinika, koji je ipak bio napadac na njen rodni grad Tebu. Hrabro se odupire Kreontu i ne pokorava mu se. Njezina sestra Ismena nije tako hrabra, ali joj je ipak odana i zeli umrijeti s njom. Kreontov sin Hemon je pravedan i odlucan, te drzi svoju rijec. Neizmjerno voli Antigonu i to dokazuje time sto umire kraj nje u grobnici svoje obitelji. Kreont je tiranin. Ne slusa misljenje drugih ljudi, vec cini samo ono sto on misli da je ispravno. Usprkos tome mora se priznati da on drzi svoju rijec i cini ono sto je rekao, a to bi se u drugim prilikama i uvjetima maoglo nazvati i vrlinom. U dusi je ipak samo covjek, i to dokazuje na kraju drame pjevajuci tuzaljku u kojoj sebe okrivljuje za smrt svoje zene i svoga sina.

Sukobi: U Antigoni u sukob dolaze Kreont i Antigona zbog zahtjeva drzave i zahtjeva porodice, a kako ni Kreont ni Antigona ne odstupaju tragedija je neminovna. Kako se Kreont ogrijesio i o Bozje zakone postoji i sukob izmedju Bogova i Kreonta, a buduci da su Bogovi svemocni, tu gubitnik mora biti Kreont.

Ideja: Treba postovati one zakone koji ne ugrozavaju ljudski moral i koji podsticu ljudsko dostojanstvo.

Mjesto i vrijeme u djelu: Atena oko petog stoljeca prije Krista.

No comments:

Post a Comment