Aplikacija

Reklame

Nura Bazdulj Hubijar-Ruža





BILjESKA O PISCU: Nura B. Hubijar rodjena je u Mrdjenovicima sredinom 50. stoljeca. U Sarajevu je zavrsila osnovnu skolu, medicinsku, medicinski fakultet i specijalizaciju. Od 1975. godine u Travniku radi kao doktor. Ovaj roman je roman za mlade i to joj je prvo pripovjedacko djelo.

1. Tema: Prva ljubav

2. Ideja: Zivotna bajka

3. Vrijeme: Kraj 20. stojeca

4. Mjesto radnje: Travnik

5. Kompozicija

UVOD: Boravak u bolnici zbog bolesti reumatska groznica.

POCETAK RADNJE: Povratak kuci u cvorkov zamak

ZAPLET: Prva ruza

VRHUNAC: Pogresno misljenje o Dinku, kao prvoj ljubavi

RASPLET: Napokon je istina o cudesnoj zivotnoj bajci dosla je na vidjelo.

ZAVRSETAK: Ogrimna tuga za Tahirom

6. Misljenje o djelu:

Ova knjiga mi se svidja zbog mnogih uspona i padova zbog prve ljubavi koja je ispala nemoguca misija.

7. Likovi Minja, Dinko, Tahir

Minja

FIZICKE: U mene je gledalo blijedo, ispijeno lice, duboko usadjenih zelenih ociju sa modrim podocnjacima, a moja lijepa duga plava kosa, na koju sam uvijek bila ponosna, sad je licila na rezance

PSIHICKE: Zivahna i bolesljiva djevojcica. Bila bi radosna svaki put kad bi nasla ruzu na prozoru. Tada je duboko razmisljala o nekom jecaku svojih snova kojem nikad nije vidjela lice.

SOCIOLOSKE: Sa punih cetrnaest godina. Zivjela je u obrazovanoj obitelji, ali zbog losegposla roditelji nisu maogli ponuditi raskos.

Dinko

FIZICKE: Jest bio je lijep, kao lijepa slika, visok skladno gradjen. Ispod gustih obrva gledale su dva krupna smedja oka osjencena dugackim trepavicama. Kosa sjajna, malo duza, boje zitakoje zri. Na njemu je bilo sve svjeze oprano i opeglano, blistao je od urednosti, kao da se tusira pet puta na dan. Nimalo lezernosti nemara bez maste i ideja. Nekako suhoparan, rekla bih, nezreo i dosadan. Pogotovo do njegovog uvijek istog pricanja i tankog, zenskog glasa.

PSIHICKE: Dinko nije nikad volio uciti i prolazio bi vrlodobrim. Minja je htjela zavrsiti studij i biti u nekoj velikoj kuci, no Dinko to nije htio. Kada god bi se Dinko i Minja nasli u nekoj setnj on bi poceo pricati nekim dosadnim temama i brinuo je samo o sebi i svom fizickom izgledu.

SOCIOLOSKE: Matori, kako je zvao svog oca, bio je veoma bogat, bez skole dosao je do bogatstva. Bio je ista generacija kao i Minja.


Tahir

FIZICKE: Visok, koscat sesnaestogodisnjak, uvijek neuredan i neugledan, guste, kovrdjave, crne kose. Oci su mu bile krupne i toliko crne da mi se cinilo kako nikad nisam vidjela nesto toliko crno.

PSIHICKE: Vjecito mrk i odbojan, cutljivi usamljenik. Druzio se s Robijem. Sve druge je izbjegavao, tako da su, vremenom, i njega poceli izbjegavati. Bio je on zivahno i veselo dijete, veseliji cak i od tebe, ako je to uopste moguce, sve do trenutka kada je njegov otac umro i od tadase druzi samo samnom i postao je cutljiv i povucen. On, taj vjecito mrki decko, smislio je zivotnu bajku. Svake veceri tacno u deset sati, Minja bi pala u ljubavne snove, zbog jedne predivne crvene, pa ponekad i bijele ruze. Kad je konacno Minja shvatila da je taj mrki djecak njena zivotna ljubav, tog djecaka vise nije bilo.

SOCIOLOSKE: Zivio je u siromasnoj porodici prvo bez oca a kasnije i bez majke. Opis kuce gdje je zivio "Znala samonu malu kucu pokrivenu crvenim plehom, okuzenu srvenim tarabama, nadnesenu nad Lasvu"

8. Fabula

Minja je odjednom osjecala muku. Onesvjestila se ili je bar tako mislila. Probudila se u bolnickom krevetu. Nakon nekoliko dana putuje konacno iz tog pakla. Sa svojim roditeljima je ponovo krenula nazad u svoj cvorkov zamak. Tamo je ocekivalo veselje. Svi su bili sretni zbog Minjinog povratka kuci. Zavrsetkom zabave Minja je bila umorna i krenula je u krevet. Bilo je tacno deset sati kad je nekim cudom na prozoru stajala ruza. To se nastavilo i u sljedecim danima. Dinko, veoma dosadan decko, bio je iznenadjen nakon toliko godina izbjegavanja kada ga je napokon poljubila Minja. Taj poljubac prevazisao je sva ocekivanja. Minja nije osjecala nista u tom trenutku. Brzo je odustala i krenula kuci. Srela je Robija koji joj je rekao da ide Tahiru, cutljivom i vjecito mrkom kolegi, jer je pao sa ograde beruci ruze. Minja se u sebi osjecala tako ruzno, ali je ubrzo shvatila da je ljuav njenog zivota bio Tahri. Kada mu je to konacno htjela reci saznala je od Robija da je on morao otici u Visegrad. Minja tog trenutka nije nista osjecala i nije prestala zaliti za izgubljenom ljubavi.


Naslov djela:"Ruža"
Osnovni podaci o piscu:Nura Bazdulj-Hubijar rodena je 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče.Od 1954 godine zivi u Sarajevu gdje zavrsava osnovnu i srednju skolu,Medicinski fakultet i specijalizaciju.Zivi u Travniku i radi kao ljekar specijalista-mikrobiolog.
Do sad je objavila zbirku pjesama za djecu "Ja,slavni ja"(Drgari,Sarajevo,1988).Nedeljnik UNA objavio je u nastavcima skracene verzije romana "Sensible con dolore"(1990) i Srna (1991).
U godinama rata,uz naporan rad ljekara,nastavlja sa pisanjem,pa 1994. "Svijetlost" objavljuje roman "Rosa Canina".
Roman "Ljubav je sihirbaz,babo" preveden je na norveski jezik,dokje vise tekstova uvrsteno u skolske citanke,a roman "Ruža" u lektiru...
Vrijeme zbivanja radnje:Prije rata;kraj 20. stoljeca
Mjesto zbivanja radnje:U bolnici i u kuci(u Travniku)
Tema:Ljubav djevojcice Minje prema usamljeTahiru
Ideja:Ne treba kriti ljubav,nego je pokazati pogotovo ako je prva onda je najljepsa,a prave stvari se vide sam srcem;...Covjek je bogat onoliko koliko ljubavi moze dati onima oko sebe;...Birajmo slijedeci svijet,prema onome sto smo naucili na ovome...
Glavne licnosti:Minja,Tahir,Dinko...
Sporedne licnosti:Majka-Jelena.otac-Zlatan,Robi,baba Milja,,teta Lucija,doktor Drapic.sestra Mira,Toni.kanarinci Ćire i Cicka,doktor Maric,od babe Milje sin i snaha,doktorica Bahra.nastavnica Sosa,razrednica Slavica,Zoka Misic,Tahirova majka,Suada,Lidija,Senka...
Osobine likova:
Minja-zivahna i bolesljiva djevojcica.Lijepa je,ima dugu plavu kosu,zelene ociBila bi radosna svaki put kad bi nasla ruzu na prozoru.Tad je duboko razmisljala o nekom djecaku svojih snova kojem nikad nije vidjela lice.Sa punih cetrnaest godina zivjela je u obrazovanooj porodici,ali zbog loseg posla roditelji joj nisu mogli ponuditi raskos...
Tahir-visok,koscat sesnaestogodinjak.uvijek neuredan i neugledan,guste kovrdave,crne kose.Oci su mu bile krupne i toliko crne da se cini da nikad niste vidjeli tako nesto crno.Vjecito mrk i odbojan,cutljiv usamljenik.Druzio se sa Robijem.Sve druge je izbjegavao,tako su vremenom i njega poceli izbjegavati.Bio je zivahno i veselo lice,veseliji cak i od Minje,ako je to uopste moguce,sve do trenutka kada je njegov otac umro i od tad se druzi samo sa Robijem i postao je cutljiv i povucen.On,taj vjecito mrki momak,smislio je zivotnu bajku.Svake bi veceri,tacno u deset sati.Minja bi pala u ljubavne snove,kad je konacno shvatila da je taj mrki momak njena zivotna ljubav,tog djecaka vise nije bilo.Zivio je u siromasnoj porodici prvo bez oca,a onda i bez majke.Opis kuce u kojoj je zivio:"Mala kuca pokrivena crvenim plehom,okruzena crvenim tarabama,nadnesena nad Lasvu".
Dinko-lijep,kao lijepa slika,visok,skladno graden,ispod gustih obrva gledala su sva krupna smeda oka osjencena dugackim trepavicama,kosa sjajna,boje zita koje zri,nimalo lezernosti,nemara,bez maste i ideja.suhoparan.nezreo i dosadan.Nije nikad volio uciti i prolazi bi vrlodobrim.Minja je htjela zavrsiti studij i biti u nekoj velikoj kuci,no Dinko to nije htio.Kad god bi se Dinko i Minja nasli u nekoj setnji on bi poceo pricati o nekim dosadnim temama i brinuo se samo o sebi i svom fizickom izgledu.Matori,kako je zvao svog oca,bio je veoma bogat,bez skole dosao je do bogastva.Bio je ista generacija kao i Minja.
Majka-Jelena-stalno brine za sebe i svoj izgled,pola dana provodi ispred ogledala sminkajuci se,a pola noci skidajuci tuu sminku,a ne daje puno paznje svojoj djeci.
Otac-Zlatan-brizan,njezan,brine o svojoj djeci i ima mali trbuscic...
Robi-stariji od Minje 2 god.
Teta Lucija-draga,okrugla,debeljuca sa pravim ocima i naglasenim podvoljkom,oci su joj odavale neku unutrasnju dobrotu i mirnocu.
Od babe Milje sin-nizak i koscat,ispijena,suha lica,sitnih lukavih ociju i dugacka nosa.
Od babe Milje snaha-debela,tusta,rijetke ride kose,usta joj nisu bila duza od filtera za cigaretu,debela kao drvce od sibice,kvarni zubi,odvratan usiljen osmijeh i pogled zmije sto sprema da napadne zrtvu..
Sosa-smijesna izgleda i ponasanja,profa srpskohrvatskog,niska,debeljuskasta,rijetke,ravne smede kose,nesto ukosenih oociju i malenih usta,kratkog,prcastog nosa..

6 comments: